keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Huomenna ei ole varaa mennä Korkeasaareen

Tänä aamuna kertalippu Helsingistä Espooseen maksoi 4,50. Aika hävytöntä, väittäisin. Ensi vuonna se on todennäköisesti tasan 5e. Miettikääpä. Menopaluu pääkaupunkiseudun sisällä maksaa saman verran kuin päiväristeily Tallinnaan halvimmillaan. Missä vaiheessa kansa nousee ihan oikeasti vastustamaan tällaisia asioita? Miten tällaista hintaa nielee kukaan?

Enemmän pöyristyttää Vr-hinnoittelu. Matka perheen luokse Tampereelle maksaa 30e suuntaansa eli 60e. Kuusikymmentävituneuroa. Samalla hinnalla lentää norjalaisin tai sinisin siivin keskelle Eurooppaa. Kotimaan matkailu on mun silmissä aivan naurettava bisnes.

Otetaas ajatusleikki ja siihen esimerkiksi vaikka autoton nelihenkinen perhe, joka haluaa kesälomalla matkustaa vaikkapa Kuopiosta Helsinkiin ja käydä Heurekassa Tikkurilassa, Linnanmäellä ja vaikka Korkeasaaressa. Ajatellaan, että reissu kestäisi vaikkapa viisi päivää eli neljä yötä keskustan hotellissa. 

Junaliput, menopaluu (tämän päivän tietojen mukaan) 2 aikuista, 2 junioria (6-16v):  547,04e
Lapsiystävällinen hotelli, Holiday Inn Helsinki City Centre heinäkuussa 2012, neljä yötä aamiaisineen, 2 aikuista, 2 lasta: 560e

Yö 1
Päivä 1

Bussiliput Vantaalle, menopaluu, 2 aikuista, 2 lasta (6-16v): 27,2e 
Sisäänpääsy Heurekaan sis. näyttely + yksi planetaarioelokuva, 2 aikuista, 2 lasta (6-15v): 73e

Yö 2
Päivä 2

Helsingin sisäinen kertalippu, 2 aikuista, 2 lasta: 8e
Linnanmäki, 4kpl Isohupi-rannekkeita (yli 120cm): 148e

Yö 3
Päivä 3

Korkeasaari lautalla, 4kpl lippuja, 2 aikuista, 2 lasta (6-17v): 48e
(Tarjolla myös kimppalippu 2 aikuista, 3 lasta: 47e)

Yö 4
Päivä 4

Hotellin luovutus ja mitä lie touhuilua ja sitten kotimatkalle. 

Tämä kaikki ilman ruokailua, tuliaisia, jäätelö- ja hattaratuokioita maksaa yhteensä 1411,24 euroa. Aterioineen ja välipaloineen plus tuliaisineen hinta kipuua helposti 2000 euroon. 

Seriously? Kesälomaa on normiperheellä tässä vaiheessa jäljellä vielä se kolme viikkoa ja rapiat. Ei tee ihan hirveästi mieli perustaa perhettä tai sen koommin tukea kotimaan matkailua. Mitä mieltä olette? 

Lähteet: 


lomaa odotellessa, 
Kauko


4 kommenttia:

  1. Ovathan nuo hinnat tähtitieteellisiä. Ja perseestä, miten tuo tukee yksityisautoilua. Täällä Hollannissa joukkoliikenne pelaa ihan eri tasolla kuin Suomessa, tosin on maakin tietysti pienempi ja tiheään asuttu.

    Junamatkustaminen ei sinänsä ole merkittävästi Suomea halvempaa (paikallisliikenne yleensä kyllä), mutta täällä voi ostaa vuosikortin, joka maksaa noin 50 euroa ja sillä saa 40% alennusta junista, paitsi itselleen, myös 2 tai 3 mukana matkustavalle (ei varmaan lapsille tosin, koska he saavat jo alennusta).

    Lisäksi täällä saa usein 15 eurolla kaupasta (kemppari, ruokakauppa, missä nyt silloinkin on tämä kampanja) kortin, jolla voi matkustaa junalla koko päivän rajoittamattomasti. Olisipa Suomessa tuollainen...

    Joskus, ei aivan mahdottoman kauan sitten, VR:llä olikin jotain junapasseja, tyyliin matkusta viitenä vapaavalintaisena päivänä 30 päivän sisällä rajattomasti ja hinta oli varsin kohtuullinen. Nämä taidettiin tosin lopettaa jo useita vuosia sitten.

    VastaaPoista
  2. VR on tosiaan aina osannut rahastaa. Olen näin työttömänä monesti ihmetellyt, miksi työtön ei saisi junamatkoja puoleen hintaan niinkuin eläkeläiset. VR:n on turha väittää, ettei ole henkilöstöä tarpeeksi, voisihan työttömyyden todistaa sillä viimeksi maksetulla korvauspäätöksellä. Ei se yksi paperilappu ainakaan mun käsilaukussa paljon enempää paina kuin sinne kerääntyneet muutkaan kuitit. Pistokokeita vaan konnarit tekemään lipuntarkastuksen ohessa.
    Sekin on totta, että huvipuistoissa huvittelusta on tehty entistä kalliimpaa kaikenmaailman rannekkeineen. Itse kun olin kersa ja asuin Linnanmäen vieressä, niin ei silti käyty kuin kerran kesässä huvittelemassa ja silloinkin ostettiin tosi tarkasti irtolippuja laitteisiin. Ne olivat jo silloin (noin 45-50 vuotta sitten!) kalliita.
    Jos siis vertaa ulko- ja kotimaan matkailua, niin kalleudessa kotimaa vie voiton kirkkaasti.
    Viimeksi kun kävin Prahassa, niin ratikkamatka taisi maksaa 70 senttiä. Ja Portugalissa taksilla sai surauttaa koko Lissabonin (siis todella iso kaupunki) läpi vitosella. Mikähän täällä meillä ylipäätään oikein maksaa?
    Ei niitä lapsia lomareissuja varten tehdä, niin että kehotan vielä harkitsemaan kuitenkin tätä asiaa :D Eikä mun mielestä lomareissujakaan lapsia varten yksistään, niinkuin aika monesti taitaa olla tapana, hehe. Ja sitten kaikki huutaa naamat punaisina, kun ei olekaan kivaa :D No, mutta taisin eksyä jo aiheesta, joten moro.

    VastaaPoista
  3. Maija, joskus aikanaan Vr:llä oli ns. vihreitä lähtöjä, jotka olivat muistaakseni -15% hinnasta ja tietenkin ajoitettu keskelle päivää ja arkipäiville, etteivät vaan suuret massat pääsisi näistä eduista hyötymään. Nyt on tullut uusi juttu, jonka avulla voi säästää puoletkin matkakuluista, kunhan varaa junamatkan kaksi kuukautta ennen reissua. Kai se jotain hyödyttää, mutta itsellä tulee lähdettyä spontaanisti silloin kun vapaapäivät niin sallivat. Tämä alennushan ei tietenkään koske niitä, joilla on jo valmiiksi alennettu hinta kuten opiskelijat ja eläkeläiset. Työttömät eivät tässä maassa saa mistään kulkuvälineistä alennuksia, kulttuurista kuitenkin mm. teatterista, museoista jne.

    Turisteille on käsittääkseni jotain päivälippuja myynnissä busseihin tai ratikoihin, mutta niiden hinnastoihin en ole perehtynyt.

    Tässä Lintsin kupeessa asuminen mahdollistaa toki kerran kesässä sen huvipuistokäynnin, joten jotain hyvää sentäs.

    Tämä aihe on vaan kalvanut pitkään ja olen halunnut tehdä noi laskelmat jo kauan ja nyt oli aikaa tutkia ja tsekkailla, se ei sentään maksanut mitään. Työajalla, kun tutki niin oikeastaanhan siitä jopa maksettiinkin.

    VastaaPoista
  4. Nyt kannattaisi ottaa selvää mistä nuo hinnat koostuvat.

    Vinkki: Suomi on maailman 10. verotetuin maa.

    VastaaPoista